Меділаб+

Хвороба Лайма

Хвороба Лайма
5
(1)

🪲 Зоонозна інфекція з трансмісивним механізмом передачі, яка є переносником між твариною та людиною, в період з квітня по жовтень. Збудником захворювання є мікроорганізм Borrelia burgdorferi, вид Іксодові кліщі.

❌🙅🏼‍♀️Найбільш вразливі місця на тілі (як у людей, так і у домашніх тварин): зона голови, шиї, під пахвами, пах.

⚠️ Кліщ кусає і занурюється у шкіру жертви, цим самим, харчується рідкою сполучною тканиною (кров), а потім відпадає. У разі, якщо Ви помітили кліщ його відразу необхідно дістати так, щоб не пошкодити тіло кліща та не залишити голову в середині шкіри постраждалого. ❗️Не забудьте обробити поверхню укусу спиртовим розчином❗️

🚸 Що потрібно знати для запобігання укуса?! Як дізнатись чи Ви не інфіковані непроханим гостем?!
Перед-, під час-, після відпочинку на природі:
– одяг має бути світлого кольору з довгим рукавом та штанами, які, в свою чергу, мають бути заправлені у шкарпетки;
– перед прогулянкою використовувати засоби від кліщів та комах;
– після прогулянки одяг необхідно змінити та перевірити себе і дитину на наявність на поверхні шкіри кліща або кільцеподібного почервоніння, яке утворюється після укусу.

🆘 Якщо Ви помітили укус необхідно:
1. Слідувати за місцем укусу протягом 30 днів. На місці укусу може з’явитися кільцеподібне почервоніння (еритема) діаметром до >5 см. Необхідно відразу звернутися до сімейного лікаря або інфекціоніста для подальшого огляду та призначення обстеження, лікування.
2. Для повного виключення можливості зараження, навіть якщо місце укусу без змін, здаються аналізи на 📛антитіла (Ig G, Ig M) до Borrelia📛 на 30-й та 60-й день після укусу, оскільки не завжди спостерігаєтьсяри (еритема). Визначення антитіл дає змогу не пропустити інфікування, тим самим, не втратити час для лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  Тест FOB

Наскільки Вам подобається?

Натисніть на зірочку, щоб оцінити!

Наскільки Вам подобається? 5 / 5. Всього голосів: 1

Голосів поки немає! Будьте першим, хто оцінить цю публікацію.